Home » Blog » Yoga Nidra Review & Ervaringen

Yoga Nidra Review & Ervaringen

Is dit de zoveelste Yoga vorm? Of is dit misschien wel de mooiste Yoga Ooit?

Benieuwd naar mijn review en ervaringen over Yoga Nidra Cursus van Happy With Yoga? Ik besloot Yoga Nidra cursus te kopen en deel hier mijn eerlijke mening dus lees snel verder!

Wil jij leren hoe je bewust tot diepe ontspanning kan komen? Wil jij net als honderden anderen deze methode leren waarbij je werkt aan complete fysieke, mentale en emotionele ontspanning.

Dat is de bedoeling van Yoga Nidra. Je werkt op een systematische manier naar complete ontspanning toe.

Rolf van Baalen en Melanie Poldervaart van Happy With Yoga hebben hiervoor Yoga Nidra – Ontdek de kunst van bewuste diepe ontspanning ontwikkeld. Rolf en Melanie zijn zeer ervaren yoga leraren en delen hun passie via de website. En bereiken daarmee tienduizenden volgers.

Afgelopen jaar ging ik op zoek naar manier om mijn slaap te verbeteren en kwam toen deze cursus tegen.

Is Yoga Nidra nou echt zo parel zoals dat wordt beweerd? Ik zocht het voor je uit en bespreek hier mijn ervaringen in deze Yoga Nidra review!

Beleggingstip! Investeer in je slaapkwaliteit

Investeer in je slaap kwaliteit met Yoga Nidra

Heb je weleens belegd of iets opzij gelegd op een spaarrekening.

Als je dat doet, dan doe je dat om rendement te halen uit je geld. Je belegging wordt dan meer waard. Een beurs kan ook tegenzitten en dan word je belegging minder waard. Maar gemiddeld gezien over een langere periode maak je winst over je belegging.

Maar er zijn twee beleggingen waarvan je direct het hoogste rendement oplevert:

1. Investeer in jezelf
2. Investeer in je slaap

Investeer in jezelf komt een andere keer aan bod. Maar nu wil ik het hebben over investeren in je slaap.

Gemiddeld slaapt een mens 7 uur per dag, maar er wordt aangeraden om 8 uur per dag te slapen.

Je besteedt dan eigenlijk 1/3 van je dag aan je slaap. En dat gedeelte bepaalt hoe jij functioneert over de rest van de dag.

Want slaap heeft twee functies, een herstel – en een oplaad functie.

Je slaapkwaliteit wordt door vele factoren bepaald. Maar één onderdeel speelt eigenlijk altijd een rol.

Hoe ontspannen ben je als je in je bed ligt?

Ontspan jij wel op de juiste wijze?

We kijken vaak tot laat televisie of blijven zelfs te lang televisie kijken. Dan kan komen door een televisie verslaving. Of je bent nog (te) laat bezig met werken of je administratie.

Je hoofd komt dan niet goed tot rust. Je valt dan van moeheid in slaap. Dit komt je slaap kwaliteit niet te ten goede.

Je gedachtes blijven opkomen in je slaap en activeert hiermee je hersens.

Als je slaap niet goed is, merk je de volgende dag direct. Je hebt meer hulpmiddelen nodig om de dag door te komen.

Zoals meer cafeïne, snoep of die 4-uur Cup A Soup momentje. Je gaat meer eten, want je lichaam heeft behoefte aan extra suikers/energie.

Daarnaast kan je je minder lang concentreren en word je ook minder productief. Je maakt het daardoor steeds later, waardoor je de volgende dag nog meer vermoeid bent. En zo kom je in een neerwaartse spiraal terecht.

Investeer daarom 30 procent van je dag in je slaap, zodat je de overige 70 procent van de dag voor de volle 100 procent productief bent. En dat is pas een belegging met een snel en goed rendement!

Een manier om je slaap kwaliteit te verbeteren kan het leren van Yoga Nidra zijn.

Wat is Yoga Nidra en wat houdt de online cursus in?

Volgens de site leer je met Yoga Nidra op een systematische manier naar een complete ontspanning toe. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel tot ontspanning. De online cursus van Happy with Yoga geeft je manieren om je daarbij te helpen.

De Yoga Nidra cursus is een online cursus en bestaat uit de volgende delen:

– 7 Yoga Nidra audio sessies
– Uitgebreide E-book
– 3 Yoga sessies

Direct na het betalen, krijg je de inlog gegevens. Hiermee kom je in een afgesloten online gedeelte en daarin krijg je uitleg en de mogelijkheid tot downloaden van de bestanden naar je telefoon of iPod.

Je kan direct aan de slag!

7 Yoga Nidra audio sessies

De 7 Yoga Nidra audio sessies zijn ingesproken door Rolf van Baalen en variëren van lengte tussen 12 tot 37 minuten per sessie. Door de verschillende lengtes kon ik ze perfect toepassen in allerlei situaties.

Ik gebruikte de korte sessie van 12 minuten voor mijn Power Nap. Of na een lange drukke dag en wanneer ik mijn hoofd even rustig wil krijgen.

De langere sessies gebruikte ik om extra te investeren in mijn slaap kwaliteit. Bijvoorbeeld in periodes dat ik me niet zo fit voelde.

Het E-book

Plant zaadje in je onderbewustzijn, oftwel je sankalpa

Het E-book geef je meer achtergrond informatie over Yoga Nidra, zoals de geschiedenis en de voordelen van Yoga Nidra.

Maar in het boek werden nog twee andere belangrijke zaken genoemd.

Yoga Nidra wordt namelijk ook beschreven als een bewuste slaap. En datgene heeft met je bewustzijn te maken en zo ook met je hersengolven. Met de name de frequenties van hersengolven spelen bij Yoga Nidra een rol.

Het andere onderdeel ging over de Sankalpa.

Sankalpa is een intentie en je kan dat vergelijken met een zaadje die je wilt planten in je onderbewustzijn. Hoe dichter de Sankalpa bij je ligt, hoe krachtiger hij wordt. En het mag geen wens of verbetering in je ego zijn. Daarnaast moet een Sankalpa iets in de tegenwoordige tijd zijn.

Ik gebruik vaak de volgende Sankalpa: “Ik ben positief“.

Deze Sankalpa had ik bedacht omdat ik meer dankbaar en positief wou zijn over het leven.

Het werkte ook nog!

Het viel me op dat als ik overdag daadwerkelijk positief bleef of sneller dat weer werd. Het leek wel als er een moeilijk moment aankwam, dat op zo’n moment dat “zaadje” omhoog pofte. Net voldoende om het moment te overbruggen en er weer tegen aan te kunnen.

Hoe gaat zo’n Yoga Nidra Sessie in zijn werk?

Een Yoga Nidra sessie gaat eigenlijk heel ontspannen. Je kan het doen op je bed of een zacht matje. Het beste is met een koptelefoon want dan hoor je de Rolf’s stem goed. Rolf’s stem is zeer aangenaam rustig en verveelt nooit.

Een sessie heeft een duidelijke opbouw. Je begint eerst ontspannen te liggen, daarna krijg je een soort body check. Dat houdt in dat je alle onderdelen in je lichaam langs gaat met je aandacht. En vervolgens stel je je Sankalpa vast voor die sessie.

Bij de langere sessies krijg je na de body check, ook nog een visualisatie onderdeel.

Het belangrijkste is: ga niet nadenken wat er wordt gezegd. Volg de sessie met aandacht. Hierdoor haal je het maximale uit je sessie.

Yoga Nidra review Conclusie

Na een paar weken bijna elke avond een Yoga Nidra sessie hebben gehad, kan ik concluderen dat ik dit wel een hele krachtige en fijne manier van Yoga vind. En het verbetert echt drastisch mijn slaap kwaliteit.

Slaap kwaliteit gemeten op een Garmin horloge

Dit zag ik ook terug op mijn fitness tracker van Garmin. Ik zie een veel constanter beeld in mijn slaap ritme en langere periodes van dieper slaap ten opzichte van de avonden zonder Yoga Nidra.

De geluidsbestanden, het lees materiaal en het positieve effect hebben mij overtuigd. Ik merk dat Yoga Nidra heel waardevol vind om het steeds weer te herhalen. Ik ga het zelfs missen als ik een keer niet heb gedaan.

Voor € 37 ontvang je direct de e-book en toegang tot bestanden na bestelling.

Zoals je in deze Yoga Nidra review kunt lezen, raad ik Yoga Nidra ten zeerste aan.

Wil jij leren hoe je bewust tot diepe ontspanning kan komen? Wil jij net als honderden anderen deze methode leren waarbij je werkt aan complete fysieke, mentale en emotionele ontspanning.

Bronnen