Home » Blog » Televisie Verslaving? 4 Effectieve Manieren Om Te Stoppen

Televisie Verslaving? 4 Effectieve Manieren Om Te Stoppen

Heb jij een televisie verslaving? Door de komst van Netflix, YouTube en HBO is er zoveel te zien op televisie. Als filmfanaat viel me op dat ik de laatste tijd veel televisie zat te kijken. Bestaat er zoiets als televisie verslaving? En hoe kom je ervan af? In dit artikel wordt dat allemaal duidelijk.

Wil jij leren hoe je bewust tot diepe ontspanning kan komen? Wil jij net als honderden anderen deze methode leren waarbij je werkt aan complete fysieke, mentale en emotionele ontspanning.

televisie verslaving

Netflix is in Nederland met 2,4 miljoen aansluitingen in huishoudens de grootste videostreamingdienst.

Het netwerk biedt een groot aanbod van films, series en documentaires, zoals Stranger Things, Orange is the New Black en Black Mirror.

En het aanbod is sinds 2013 zo gegroeid dat er voor iedereen wat te kijken is.

Je kan eigenlijk continue blijven kijken, want de afleveringen zijn meestal direct bereikbaar.

En daar schuilt een gevaar, een Televisie verslaving.

Heb jij het? Bestaat er zo’n soort verslaving? En hoe kom je van je televisie verslaving af?

Ken je ze nog? De videotheken

Vroeger als jong kereltje was ik een vaste bezoeker van onze videotheek in ons dorp. Het was een klein wit gebouwtje en iedere keer als ik binnenkwam, keek ik mijn ogen uit.

Het eerste wat je zag, waren de kartonnen borden met de laatste film Police Academy of die van Alien. En rond de Kerst kon je echt niet om de boeven van Home Alone heen.

televisie verslaving videobanden

Van mijn ouders kreeg ik een strippenkaart, waardoor ik nieuwe films kon halen.

Zodra ik thuis was (dit was niet ver lopen), kon ik niet wachten om de videobanden in de videorecorder te doen. Ik had een gewoonte om elke film minimaal twee keer te zien, voordat ze weer teruggingen naar de videotheek.

En zo kreeg ik een filmgeheugen. Ik hoef maar 2 seconden te kijken naar een willekeurige scene uit een film en ik wist meteen waar de film over ging en hoe de film heet.

De tijden veranderen. De videotheek verdween uit het straatbeeld en de videobanden maakten plaats voor de dvd’s. En ik kreeg (gelukkig) ook andere interesses dan alleen maar film kijken.

Hoe ontstond Netflix? Met een terugbrengboete

In 1997 hadden twee vrienden Reed Hastings en Marc Randolph uit America dezelfde hobby als ik. Zij huurden ook met enige regelmaat films. Maar op een keer brachten ze een film te laat terug en kregen ze een boete.

Dat vonden ze zo frustrerend dat ze dachten, dit moet toch anders kunnen?

En zo starten ze een dienst op, waarbij je de films niet meer hoeft op te halen en terug te brengen. Maar de film kwam naar je toe en werd ook weer opgehaald.

En zo werd Netflix geboren.

In de loop der jaren en door de betere en snellere internet technieken hoefden ze de dvd’s niet meer op de post te doen, maar kreeg je ze thuis op je scherm via internet.

Eindelijk, mijn eigen videotheek in huis

De videotheken zijn er niet meer en de films op de televisie kende ik onderhand wel. En toen ik hoorde dat Netflix naar Nederland kwam, kon ik er niet op wachten. Mijn eigen videotheek in huis werd een werkelijkheid!

Eindelijk in 2013 kwam Netflix naar Nederland.

televisie verslaving

Het aanbod was bij de introductie erg mager en mijn allereerste film die ik zag, was ook een van de aller slechtste die ik ooit had gezien. De film heette “Hobo With A Shotgun” met Rutger Hauer.

Gelukkig werd in de loop van de tijd het aanbod groter. Ik keek sindsdien continue films en series. En het leek soms dat ik het fenomeen bingewatchen had uitgevonden. Het leek wel of ik VERSLAAFD was aan Netflix.

Heb je een televisie verslaving en hoe kom je ervan af?

Maar hoe weet je dat je verslaafd bent aan televisiekijken. Jellink, de expert op het gebied van verslaving, heeft gekeken of televisie verslaving in DSM-criteria is te vatten.

DSM is een afkorting voor: ‘Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. Als er een diagnose moet worden vastgesteld omtrent een geestelijke aandoening, dan staat de diagnose uitgebreid beschreven in de DSM.

Bij gebruik van alcohol of drugs is er sprake van verslaving, als in het afgelopen jaar, 3 van een aantal symptomen zich voor hebben gedaan. Jellink concludeerde dat de DSM-criteria niet goed past op een televisie verslaving en dat het meer een gewoonte is, die makkelijk af te leren is.

Los van deze conclusie is het interessant om te kijken of het een negatieve gewoonte is.

Herken je de volgende symptomen van televisie verslaving?

Jellink had de volgende criteria geformuleerd rondom een televisie verslaving. Het is een handige checklist om te kijken of televisiekijken voor jou een probleem vormt.

Heb jij een of meer van de volgende symptomen afgelopen jaar gehad?

1.  Je komt niet meer aan je belangrijke dingen toe

Je verliest je hobby’s, sociale activiteiten of zelfs werk uit het oog. Eigenlijk zou je aan de slag moeten gaan, maar in plaats daarvan zit je op de bank televisie te kijken. Je kan televisiekijken niet compenseren door met je laptop op de bank te zitten en tegelijk Netflix te kijken en wat te gaan “werken”. Niemand kan namelijk multitasken.

2. Je kan niet stoppen na een aflevering. Het wordt meteen een heel seizoen op een avond

Dat houdt eigenlijk in dat je vaker en meer gaat kijken dan je van plan bent.

televisie verslaving

De term bingewatchen hoor je bij Netflix vaak terugkomen. Bingewatchen is het achterelkaar kijken van televisieafleveringen. Je bingewatcht al als je 2 – 6 afleveringen van dezelfde serie in een dagdeel achter elkaar gaat kijken. En dat kan uitlopen tot een groot probleem.

Reken maar eens uit. Gemiddeld duurt een aflevering 50 minuten. Kijk je 6 afleveringen dan ben je al 3oo minuten achter elkaar televisie, oftewel 5 uur in 1 dagdeel (ter info: 1 dagdeel is 4 uur).

Je hebt dan snel de neiging de volgende dag verder te gaan. Want je wilt eigenlijk weten hoe jouw serie afloopt.

3. Doorgaan met kijken ondanks dat het kijken ernstige gevolgen met zich meebrengt

Als je punt 2 herkent, dan herken je ook het effect op dit punt. Te laat naar bed gaan.

Doordat je te laat naar bed gaat, met als laatste activiteit urenlang beeldbuis op je netvlies, wordt je slaap kwaliteit minder. En die twee zaken zorgen ervoor dat je op den duur in een neerwaartse spiraal terecht komt.

Je wordt namelijk minder productief overdag. Hierdoor moet je nog langer doorgaan om iets af te ronden. Je komt dan in tijdnood.

4. Het krijgen van onthoudingsverschijnselen bij minderen of stoppen met kijken

Herken je dat, de laatste aflevering van Doctor Who heb je nog niet gezien. En de volgende dag aan de lunchtafel verklapt je collega al wat er is gebeurd. Spoiler-alert!  Te laat…..

Wat ga je in vervolg doen. Je zorgt ervoor dat je altijd bij bent bij de meest populaire series. Hierdoor ontpop je als een ware Netflix-kenner!

Mensen gaan aan jou vragen, wat volgens jou de beste films en series zijn om die te zien. Je voelt je helemaal trots als een Netflix-kenner.

Maar eigenlijk lijd je aan fair of missing out. Je durft eigenlijk niks meer te missen, omdat je bang bent dat je dan niet mee kan praten aan de lunch tafel.

5. Televisie werkt verdovend

Als je televisie kijkt, dan zorg je ervoor dat je je gedachtes op dat moment op pauze worden gezet.

Zeker als je veel dingen moet doen, is het even een lekker gevoel om daar niet aan te denken. Dit geldt ook als je zorgen. Die pauzeer je namelijk ook met televisie kijken. Maar het lost niks op.

De tolerantie hiervan heeft een afnemend effect. Oftewel je gaat meer kijken om het effect (bijvoorbeeld ontspanning) van televisiekijken te blijven ondervinden.

En je zorgen zijn na een avondje televisiekijken niet opgelost. Je takenlijst blijft even lang. En je verstand is ook niet relaxter geworden. Want je hebt er allemaal nieuwe informatie in gestopt.

Wakeup call: Netflix kost 500 euro per maand!

In januari was ik benieuwd hoeveel uur ik aan Netflix had besteed. Je kunt dit zien door naar je Netflix account te gaan en vervolgens je kijkactiviteit te bekijken of zelfs te downloaden.

Ik had dit gedaan en noteerde bij alle films en series het aantal minuten dat ze duurde. Vervolgens deelde ik dit aantal door 60 minuten om de uren te weten. En ik maakte het financieel door het aantal uren te vermenigvuldigen met 25 euro per uur.

Waarom maak ik het financieel? Als je het financieel maakt, dan kan je bepalen of je voordat het waard vindt om dat te blijven doen.

Ik kreeg toen het volgende overzicht.

televisie verslaving kijkactiviteit

Eindconclusie: Netflix kostte me gemiddeld 500 euro per maand!

Persoonlijk vond ik dat zonde van het geld en ik besloot om dit te veranderen.

Manieren om van je televisie verslaving af te komen

Als je na het lezen van het bovenstaande ook besluit om te stoppen met zoveel televisie te kijken, dan kan dat best lastig zijn om zomaar te stoppen. Want een verslaving kom je niet zomaar vanaf.

In het eerste instantie kan je proberen om Netflix te negeren. Dit kan je doen door de app van je telefoon of tablet te verwijderen. Dit is geen sterke methode, want je hebt de app ook zo weer geïnstalleerd.

De volgende drie manieren zijn wel effectief.

1. Netflix Abonnement per direct opzeggen

Woon je samen en/of heb je kinderen, dan is dit een flinke drempel. Maar het is wel de meest cruciale. Want eenmaal stopgezet, moet je namelijk meerdere stappen doorlopen om het abonnement opnieuw af te sluiten.

Leg het aan je gezin voor, wat de nadelen van jou zijn. Maar ook wat de voordelen voor hen zijn. Bijvoorbeeld organiseer een spelletjesavond. Of maak een gezellige avond met je partner.

2. Zoek een andere niet elektronische vervanging

Doordat je met name in de avond meer tijd vrij krijgt, kan die tijd bijvoorbeeld besteden aan een goed boek of een krant. Wil je niet teveel boeken in huis, dan kan je een abonnement nemen op de bibliotheek. Vaak zijn deze abonnementen 50 procent goedkoper dan je oude Netflix abonnement.

jongetje leest boek

Dat geldt ook voor een Museumkaart. Een museumkaart geeft je toegang tot 400 musea en kost voor een volwassen 65 euro per jaar. Voor een Netflix abonnement heb je een jaarlang educatief plezier voor je partner en jezelf.

Of nodig bijvoorbeeld vaker je vrienden uit.

3. Zoek een hobby met positieve impact op je leven

Doordat je meer tijd overhoudt, kan je ook werken aan jezelf (Persoonlijke ontwikkeling) of een hobby zoeken. Zoek dan iets waar je positieve energie van krijgt. In mijn geval was dat meer tijd besteden aan LevensGids en werken aan gezondere levensstijl.

Beide zaken geeft mij zoveel positieve energie, dat ik niet meer terug wil naar zoveel televisiekijken.

Met de bovenstaande methodes kom je heel ver. Maar een televisie verslaving heeft ook roofbouw gepleegd op je slaapkwaliteit. Met Yoga Nidra kan je je slaapkwaliteit verbeteren.

Verbeter je slaapkwaliteit met Yoga Nidra

Yoga Nidra

Als je denkt dat televisiekijken ontspannend is, dan heb je het mis. Je systeem blijft namelijk nog steeds actief.

Maar dit is slechts een afleiding. Je komt niet echt tot rust. Je brein blijft geprikkeld, ook als je naar bed gaat. Je slaapt wel, maar je kwaliteit van slaap is slecht.

Yoga Nidra werkt op een systematische manier naar complete ontspanning. Deze ontspanning heeft het lichaam nodig om spanning los te laten en zich te herstellen. Zowel mentaal, fysiek als emotioneel.

Yoga Nidra kan iedereen beoefenen en tot bewuste diepe ontspanning komen. Je kunt Yoga Nidra niet goed of fout doen. En bijkomend effect is dat 1 uur Yoga Nidra kan voelen als 4 uur slaap.

Yoga Nidra helpt je om je slaapkwaliteit weer te herstellen na je televisieverslaving.

Wil jij leren hoe je bewust tot diepe ontspanning kan komen? Wil jij net als honderden anderen deze methode leren waarbij je werkt aan complete fysieke, mentale en emotionele ontspanning.

Wil je meer weten?